Περιποιημένα άκρα. Οι κανόνες υγιεινής!


Η περιποίηση των άκρων έχει γίνει ανάγκη, για άντρες και γυναίκες, τόσο για το αισθητικό αποτέλεσμα όσο, κυρίως, για την υγιεινή των χεριών και των ποδιών. Γι αυτό, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν για τη φροντίδα τους, τεχνίτριες κατ΄οίκον, είτε γιατί δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, είτε γιατί αισθάνονται πιο άνετα στο σπίτι τους.
Όμως εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, εγκυμονούν κίνδυνοι για την υγεία καθώς οι πιθανότητες για μετάδοση μικροβίων και ιών είναι πολύ μεγάλες.

Υπάρχουν σχετικές αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες για τεχνίτριες που εργάζονται κατ' οίκον και λόγω ανεπαρκούς ελέγχου από την υγειονομική υπηρεσία ή ακόμη και από άγνοια της επικινδυνότητας, που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη σωστού καθαρισμού και απολύμανσης των εργαλείων, δεν τηρούν την ακριβή διαδικασία που απαιτείται από τις υγειονομικές διατάξεις.

Έτσι, όταν επιλέγεται ο συγκεκριμένος τρόπος περιποίησης (κατ΄οίκον) θα πρέπει να είστε σίγουροι πως οι όλες οι προϋποθέσεις αποστείρωσης  & απολύμανσης πληρούνται απόλυτα. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα είναι άκρως σοβαρά για την υγεία (από μύκητες του δέρματος ή νυχιών έως πολύ σοβαρές ασθένειες μόλυνσης). 

Η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορείτε να αναγνωρίσετε αν τα  εργαλεία είναι αποστειρωμένα καθώς οι συσκευές που φροντίζουν γι’ αυτό είναι πολύ μεγάλες και δεν μετακινούνται σε αντίθεση με κάποιο κέντρο περιποίησης που θα είναι σε εμφανές σημείο.
Σίγουρα όμως μπορείτε εύκολα να καταλάβετε αν έχει τις κατάλληλες γνώσεις για το θέμα αυτό.
Ένας απλός τρόπος για να νιώσετε ασφάλεια είναι να παρατηρήσετε αν τα μεταλλικά εργαλεία είναι σφραγισμένα στα ειδικά σακουλάκια. Παρατηρώντας το σακουλάκι είναι εμφανές, αν έχουν αποστειρωθεί σε κλίβανο (το σακουλάκι θα πρέπει να είναι θολό από την θερμότητα) ή εάν απλά έχουν τοποθετηθεί μέσα σε αυτό. Εαν έχετε απορίες μην διστάσετε να ρωτήσετε εαν τηρούνται οι κονόνες υγιεινής και θα καταλάβετε εαν οι απαντήσεις είναι ικανοποιητικές.
ergaleiaakra1Ας  δούμε την ακριβή διαδικασία που ορίζουν οι υγειονομικές διατάξεις:
  • Καθαριότητα: Τοποθετούμε τα εργαλεία κάτω από άφθονο νερό απομακρύνοντας ακαθαρσίες και μικροοργανισμούς. Απομακρύνονται μηχανικά δεν σκοτώνονται.
  • Απολύμανση: Αφήνουμε τα εργαλεία σε ειδικό απολυμαντικό υγρό για 5’ έως 10’.    
ergaleiaakra2
  • Αποστείρωση: Το τελευταίο και σημαντικότερο στάδιο καθώς είναι και αυτό που συνήθως παραλείπετε. Σκουπίζοντας καλά τα εργαλεία τα τοποθετούμε στα σακουλάκια σφραγίζοντάς τα και τα αφήνουμε στον κλίβανο για 20’ με 25’. 

ergaleiaakra3
Οι συσκευές με υπεριώδες  ακτίνες (μπλε φως) δεν έχουν την δυνατότητα αποστείρωσης αλλά μόνο απολύμανσης.

Αυτή είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να τηρεί κάθε τεχνίτρια στο σπίτι ή στο κατάστημα της, μετά από κάθε χρήση των εργαλείων για να σας προσφέρει μια ασφαλή περιποίηση.

Συμβουλή: Εμπιστευτείτε τα άκρα σας σε έμπειρους τεχνίτες και σε αναγνωρισμένα κέντρα αισθητικής άκρων, εξασφαλίζοντας, έτσι, εκτός από την περιποίηση και την υγεία σας.

Από την Αναστασία Παρζιάλη
Αισθητικός Ποδολογίας και Καλλωπισμού Νυχιών 

3 σχόλια:

Ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...