Συμβουλές για Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο!

Λίγα λόγια γενικά για το Διαδίκτυο
*Το Διαδίκτυο έχει μπει δυναμικά στις ζωές μας και η καθημερινή του χρήση είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για διασκέδαση, το αποδεικνύει. Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά το Διαδίκτυο για να επικοινωνήσουν, να ενημερωθούν, να ψυχαγωγηθούν, να διεκπεραιώσουν συναλλαγές, να βρουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες σε περισσότερες από 250.000.000 ιστοσελίδες

*Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η συνεχής αύξηση των ατόμων που ασχολούνται με το διαδίκτυο.
*Οι νέες συσκευές που μπορούν να συνδεθούν στο Internet, έχουν βοηθήσει τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.
*Υπολογίζεται πως σήμερα ο αριθμός των “συνδεδεμένων” συσκευών αγγίζει τον πληθυσμό της γης, ενώ μέχρι το 2015 θα είναι διπλάσιος.
Έρευνα
*Σύμφωνα με άρθρο που παρατίθεται στην ιστοσελίδα www.newsbeast.gr η εταιρία Intel σε πρόσφατη έρευνα που έκανε, μας περιγράφει τι συμβαίνει στο διαδίκτυο κάθε λεπτό που περνά, παρουσιάζοντας μας μερικά πολύ ενδιαφέροντα νούμερα…

Κάθε λεπτό…
*στέλνονται περισσότερα από 204.000.000 emails,
*δημοσιεύονται περισσότερα από 20.000.000 φωτογραφίες,
*Το Amazon καταγράφει συνολικό τζίρο 83.000 δολαρίων, ενώ στο Facebook γίνονται επισκέψεις σε έως και 6.000.000 σελίδες.
*Ακόμα στο YouTube προβάλλονται 1.300.000 βίντεο.
*Επίσης, το Twitter προσθέτει 320 καινούριους χρήστες, ενώ το LinkedIn 100. 
*Τέλος, πραγματοποιούνται περισσότερες από 2.000.000 αναζητήσεις στη μηχανή αναζήτησης Google.

Πως μπορώ να χρησιμοποιώ το Διαδίκτυο με ασφάλεια;*Τηρήστε τους κανόνες ηθικής και σωστής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, όπως και στον πραγματικό κόσμο.
*Πρέπει να αντιμετωπίζετε με κριτική διάθεση ό,τι διαβάζετε στο Διαδίκτυο και να μην εμπιστεύεστε αμέσως ό,τι δείτε σε αυτό.
*Διασταυρώνετε πάντα το υλικό που βρίσκεται στο Διαδίκτυο.
*Καλό είναι να υπάρχει στον υπολογιστή ένα λογισμικό προστασίας από ιούς (antivirus). Το λογισμικό αυτό μπορεί να προστατεύσει από ιούς ή λογισμικά υποκλοπής (spyware).
*Μην ακολουθείτε links από email ή ιστοσελίδες αλλά πάντα να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις που σας ζητάνε να επισκεφθείτε.
*Έχετε πάντα κατά νου πως από τη στιγμή που κάποια προσωπική πληροφορία δημοσιευτεί στο Διαδίκτυο, παύει να είναι προσωπική. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτή, γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία που δημοσιεύει κάποιος (π.χ. στο Facebook). Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε με το φωτογραφικό υλικό, αφού ο οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιγράψει και να το χρησιμοποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμεί.
*Δεν αποκαλύπτουμε ποτέ προσωπικά στοιχεία στο Διαδίκτυο.
*Πραγματικό ονοματεπώνυμο
*Δ/νση Κατοικίας
*Τηλέφωνο
*Χώρος Εργασίας / Σχολείο
*Να μην εμπιστεύεσθε άγνωστα άτομα κατά τη διάρκεια συζητήσεων σε chat room και να μην δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία.
*Αποδεχόμαστε με προσοχή τα αιτήματα φιλίας «friend requests». Με το να αποδεχόμαστε «φίλους» που δεν γνωρίζουμε, θέτουμε σε κίνδυνο τη φήμη μας, ωστόσο με προσεχτικό έλεγχο των ρυθμίσεων που αφορούν τους «φίλους των φίλων μας» μπορούμε να προφυλαχθούμε περαιτέρω.
*Μην αποκαλύπτετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης που έχετε στο Διαδίκτυο και φροντίζετε να τον αλλάζετε συχνά.
*Αποφύγετε να χρησιμοποιείται τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε περισσότερες από μία ιστοσελίδες.
*Μην αποθηκεύετε κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς ταυτότητας, αριθμούς πιστωτικής κάρτας, στοιχεία για τα μέλη της οικογένειάς σας ή άλλα προσωπικά στοιχεία στον υπολογιστή σας.
*Μην ανοίγετε email που προέρχεται από άγνωστο αποστολέα. Εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τον αποστολέα, είναι προτιμότερο πριν απαντήσετε στο email να επικοινωνήσετε με την εταιρεία - αποστολέα για να εξακριβώσετε ότι δεν πρόκειται για περίπτωση απάτης.
*Προσέχετε διπλά όταν χρησιμοποιείτε κάποιον δημόσιο υπολογιστή. Κάνετε πάντα αποσύνδεση (log out). 

Σωστή Θέση Εργασίας στον Υπολογιστή

*Οι πολλές ώρες ακινησίας μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή διαμορφώνουν ιδιαίτερα άσχημες προϋποθέσεις στην κινητικότητα της Σπονδυλικής Στήλης, της θωρακικής κλωβού, και της φυσιολογικής καμπύλης της αυχενικής μοίρας!!
*Άρα η πολύωρη καθιστική ζωή, θα δώσει μια μικρότερη αναπνευστική αντοχή, μια λιγότερο αποδοτική αιμάτωση του εγκεφάλου (ο οποίος λόγω της έντασης θα έχει μεγαλύτερη ανάγκη οξυγόνου).
*Να είστε προσεκτικοί με την επιλογή του σωστού καθίσματος.
*Η οθόνη του υπολογιστή σας να είναι στο ύψος των ματιών σας.
*Κάθε δύο ώρες να σηκώνεστε από τον υπολογιστή για να ξεκουράζετε τα μάτια σας.
*Καθαρίζετε τακτικά το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας.
*Να στηρίζετε τους καρπούς σας όταν γράφετε στο πληκτρολόγιο διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης τενοντίτιδας.

Τελικά…
*Το κακό είναι, ότι το διαδίκτυο είναι ένας διαρκής πειρασμός. Το άτομο απομονώνεται σιγά-σιγά, χάνει την επαφή με τον άμεσο κόσμο που το περιτριγυρίζει! Όσο καλή κι αν είναι η παρέα του υπολογιστή, δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία έξοδο με φίλους...
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
*Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
http://www.astynomia.gr http://www.cyberkid.gov.gr/
*Ελληνικός Κόμβος Ασφαλούς Διαδικτύου
http://www.saferinternet.gr



ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 
Απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής 
(Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) 
Απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων 
(ΤΕΙ Σερρών) 
Φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων 
με κατεύθυνση τα Πληροφοριακά Συστήματα 
(ΤΕΙ Σερρών) 


Να ευχαριστήσουμε την Αναστασία για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που μας έδωσε και φυσικά για την άμεση ανταπόκρισή της!!!




Επειδή οι γυναίκες θέλουμε να τα γνωρίζουμε όλα, κάντε «Like» στη σελίδα μας στο facebook 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...