Οι κυριότερες παθήσεις των νυχιών.

ΟΝΥΧΟΜΥΚΗΤΙΑΣΗ

Οι ονυχομυκητιάσεις παρατηρούνται συνήθως σε ενήλικες. Ενδιαφέρουν τα νύχια των χεριών και των ποδιών και οφείλονται κυρίως στην κάντιντα και στα τριχόφυτα.
Χαρακτηρίζεται από τριών ειδών αλλοιώσεις : υπερκεράτωση του υπονυχίου, αλλοίωση του χρωμάτων των νυχιών και καταστροφή αυτών. Η υπερκεράτωση του υπονυχίου είναι και η συχνότερη αλλοίωση.

Οι μύκητες μεταδίδονται είτε με άμεση επαφή, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από ζώα σε άνθρωπο, είτε με έμμεση. Είναι δυνατόν, δηλαδή, να μεταδοθούν από το έδαφος, την άμμο και τις πετσέτες στον άνθρωπο. Γι΄ αυτό είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η άμεση κατάκλιση στην άμμο ή στο έδαφος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς τη χρήση κάποιας ψάθας ή πετσέτας, η οποία είτε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τα ίδια άτομα κάθε φορά είτε από άτομα που γνωρίζουμε ασφαλώς ότι δεν εμφανίζουν κάποια μορφή μυκητιάσεως. Επίσης εάν σ΄ εμάς τους ιδίους έχει αναπτυχθεί μόλυνση από μύκητες, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ψάθα αντί για πετσέτα στην παραλία, την οποία, μάλιστα, να πλένουμε με νερό πριν από κάθε χρήση.
Τα υποδήματα που χρησιμοποιούνται από πολλά άτομα κατά το λουτρό καθαρισμού στα γυμναστήρια στις πισίνες ή στο πλακόστρωτο, στο οποίο κατά τις ίδιες δραστηριότητες περπατάμε ανυπόδητοι, είναι δυνατόν να αποτελέσουν τα μέσα δια των οποίων μεταδίδονται οι μύκητες, μπορεί, ακόμη, να μεταδοθούν στον άνθρωπο από τα ζώα και ιδιαίτερα από τους σκύλους και τις γάτες, γι΄ αυτό και θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με άγνωστα ή αδέσποτα ζώα.
Τα σημεία και συμπτώματα των μολύνσεων από μύκητες στα πόδια, περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Έντονο αίσθημα φαγούρας στα πόδια

• Το δέρμα των ποδιών και ιδιαίτερα αυτό που βρίσκεται μεταξύ των δακτύλων, παρουσιάζει ξεφύλλισμα, σπασίματα και φουσκάλες

• Ερυθρότητα και ξεφλούδισμα των πατούσων των ποδιών

• Οι αλλοιώσεις του δέρματος εμφανίζονται στις πλείστες περιπτώσεις στις πτυχές του δέρματος μεταξύ των δακτύλων

• Σε πολλούς ασθενείς η μόλυνση μπορεί να προχωρήσει και να μολύνει τα νύχια. Τα νύχια που μολύνονται παχαίνουν και παίρνουν ένα κίτρινο χρώμα.



ΟΝΥΧΟΚΡΥΠΤΩΣΗ


Το μπροστινό και κυρίως το πλάγιο άκρο του νυχιού εισέρχεται βαθιά εντός της ονυχαίας αύλακας. Ο μηχανικός αυτός τραυματισμός προκαλείται συνήθως από κακή κοπή, στενά παπούτσια και άλλα. Στις περιπτώσεις ονυχοκρύπτωσης συνιστάται τοπική αντισηψία και προφύλαξη από τραυματισμούς κι εφαρμόζεται η μέθοδος της ορθονυχίας προκειμένου ο πάσχον να απαλλαχτεί.

ΠΑΧΥΟΝΥΧΙΑ

Η παχυονυχία χαρακτηρίζεται από αρκετά παχείς, καφεκίτρινους και μαλακούς όνυχες.
Η συγγενής παχυωνυχία είναι σπάνια. Η επίκτητη παχυωνυχία παρουσιάζεται υπό μορφή εύθρυπτης υπερκεράτωσης της κοίτης του νυχιού που εντοπίζεται στα πάγια ή στο ελεύθερο άκρο του νυχιού και παρατηρείται στην ψωρίαση, στον ομαλό λειχήνα, στις ονυχομυκητιάσεις και σε άλλα.

ΟΝΥΧΟΛΥΣΗ


Σε αυτήν την κατάσταση τα νύχια ξεκολλάνε από τη βάση τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση ή τραυματισμό, στον θυρεοειδή, σε παρενέργειες φαρμάκων, αντίδραση σε σκληρυντικά νυχιών καθώς και σε ακρυλικά νύχια ή σε ψωρίαση.



Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλίκ παρακάτω : 


site  instagram  facebook

4 σχόλια:

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό αρθράκι Αναστασία! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. :) Ευχαριστώ πολύ! μόλις βρήκα το Blog σου και το παρακολουθώ... πολύ ωραίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμες και σημαντικές οι πληροφορίες σου Αναστασία για την περιποίηση των νυχιών και την θεραπεία των μυκήτων στα νύχια, επίσης χρήσιμες πληροφορίες που βρήκα για φυσική θεραπεία με vicks vaporub στο Cure Nail Fungus και πολλές ακόμα χρήσιμες συμβουλές για τα συμπτώματα που έχουν οι μύκητες στα νύχια και άλλες φυσικές μεθόδους θεραπείας, ξύδι κλπ στο blog Nail Fungus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ ermi! και για τις ωραίες πληροφορίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...