Δερματολογικά Lasers

Παντού ακούμε και διαβάζουμε για τη χρήση των laser στην αισθητική ιατρική. Ακμή, ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ουλές, ευρυαγγείες καθώς και χαλάρωση ή ρυτίδες λόγω γήρανσης είναι μερικά από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Τι είναι όμως το laser; Που ενδείκνυται και που όχι; Τι διαφορές έχει από τις άλλες θεραπείες (παλμικό φως, φωτόλυση κτλ); Λύστε τις πιο συχνές σας απορίες διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα στο mylook.gr και επιλέξτε με τη βοήθεια του γιατρού σας τη θεραπεία που σας ταιριάζει.



Τι είναι το LASER

Το laser είναι μια συσκευή προηγμένης τεχνολογίας η οποία παράγει φως συγκεκριμένου μήκους κύματος. Δηλαδή ενισχυμένο φως με σταθερό και μοναδικό χρώμα. Ένα ειδικό υλικό υπάρχει σε κάθε σύστημα laser, το οποίο είναι διαφορετικό για κάθε laser και καθορίζει το χρώμα του φωτός που εκπέμπεται (από αυτό το υλικό παίρνει το όνομά του το laser, πχ αλεξανδρίτης, διοξειδίου κλπ). Όταν διεγερθεί το υλικό αυτό παράγεται το φως , το οποίο στη συνέχεια μέσα από οπτική ίνα εκπέμπεται ελεγχόμενα στο δέρμα. Η εκπομπή του φωτός γίνεται συνεχόμενα ή με παλμούς ρυθμιζόμενης διάρκειας. Σημασία στις εφαρμογές έχει το χρώμα του LASER και άλλες παράμετροι όπως η ένταση και το μέγεθος της δέσμης του φωτός καθώς και η διάρκεια των παλμών. Τα σύγχρονα συστήματα είναι εξοπλισμένα και με μηχανισμό που ψύχει το δέρμα συγχρονισμένα με κάθε παλμό. Το ενισχυμένο φως του LASER, ανάλογα με το χρώμα και με τη ρύθμιση των παραπάνω παραμέτρων, έχει την ιδιότητα να δρα μόνο σε συγκεκριμένους στόχους μέσα στο δέρμα χωρίς να επηρεάζονται άλλα συστατικά του ή άλλα όργανα, γεγονός που αποτελεί την «επιλεκτική φωτοθερμόλυση». Αυτή η εξειδικευμένη δράση του laser επιτυγχάνεται επειδή τα διάφορα συστατικά του δέρματος απορροφούν συγκεκριμένο χρώμα φωτός, ενώ είναι ανεπηρέαστα από άλλα.

Γιατί υπάρχουν πολλά δερματολογικά LASER

Κάθε σύστημα LASER απευθύνεται σε συγκεκριμένο πρόβλημα του δέρματος. Το είδος του LASER (το χρώμα του δηλαδή και οι παράμετροί του) καθορίζουν τις θεραπευτικές του εφαρμογές. Πχ. χρησιμοποιούμε διαφορετικό LASER για να καταστρέψουμε μια μυρμηκιά και άλλο αν θέλουμε να εξαφανίσουμε ένα αγγείο από το δέρμα. Εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην ιατρική πριν από μισό περίπου αιώνα από δερματολόγους για την αφαίρεση τατουάζ. Από τότε, η αλματώδης τεχνολογική εξέλιξη μαζί με την αθροιζόμενη κλινική εμπειρία, έχουν δώσει με τα LASER λύση στις πολλές και αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης δερματολογίας και ιατρικής αισθητικής. Η τεχνολογία τους μας επιτρέπει να θεραπεύουμε κάθε βλάβη χωρίς να προκαλούμε καταστροφή στους γειτονικούς υγιείς ιστούς. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται διαφορετικά LASER, μόνα ή και σε συνδυασμό μεταξύ τους. Έτσι σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα πολλά και εξελιγμένα μηχανήματα που μπορούν επίσης να συνδυαστούν από τον δερματολόγο και με άλλες «μη επεμβατικές μεθόδους», για την ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε περίπτωσης. Με την επιλεκτική τους δράση διορθώνουν διάφορα αισθητικά προβλήματα, συνεπικουρούν στη θεραπεία δερματολογικών νοσημάτων και τα τελευταία χρόνια έχουν μπει δυναμικά στην αντιμετώπιση της γήρανσης.

Τι είναι η φωτόλυση και το παλμικό φως και σε τι διαφέρει από τα LASER;

Ο όρος φωτόλυση αναφέρεται σε συστήματα που λέγονται πηγές έντονου παλμικού φωτός (IPLs). Το φως αυτό διαφέρει από το LASER διότι περιέχει ένα ευρύ φάσμα από πολλά ορατά και αόρατα χρώματα. Για να αποκτήσουν μερικές από τις δυνατότητες των LASER, τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούν διάφορα φίλτρα που περιορίζουν την ποικιλία των χρωμάτων ανάλογα με την επιθυμητή εφαρμογή.

Έτσι, το ίδιο σύστημα φωτόλυσης μπορεί να χρησιμοποιείται σε διάφορες εφαρμογές αλλάζοντας κάθε φορά το φίλτρο. Επειδή όμως τα συστήματα αυτά δεν μπορούν να εκπέμψουν φως με το σταθερό και μοναδικό χρώμα του LASER, έχουν λιγότερο επιλεκτική δράση και άρα μικρότερη αποτελεσματικότητα. Έχουν βέβαια θέση στην δερματολογική πρακτική (μόνα ή σε συνδυασμό με LASER), αν και συχνότερα χρησιμοποιούνται σε μη ιατρικά κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής.

Η πιο δημοφιλής θεραπεία είναι η αποτρίχωση με φωτόλυση (παλμικό φως), η οποία μάλιστα είναι λιγότερο επώδυνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως χρειάζονται πάρα πολλές θεραπείες και δεν επιτυγχάνεται το μόνιμο αποτέλεσμα του LASER.

Το παλμικό φως έχει καλό αποτέλεσμα στην αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Απομακρύνει κηλίδες και επιφανειακά αγγεία και της χαρίζει μια πιο νεανική εμφάνιση. Όμως δεν μπορεί να επιτύχει σύσφιξη του δέρματος και εν τω βάθει αντιγήρανση.

Αξίζει να τονίσουμε ότι: το παλμικό φως δεν είναι κάτι ακίνδυνο. Πρέπει να χρησιμοποιείται από έμπειρους χειριστές, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως τα εγκαύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...