Πως μπορώ να αποφύγω τις ραγάδες;

Όπως σε όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με την υφή του δέρματος και στην περίπτωση των ραγάδων, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διατροφή μας. Μια ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς και με πολλά λαχανικά και φρούτα, βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς και ελαστικού δέρματος.




Η βιταμίνη Α (λαχανικά και κίτρινα φρούτα) προσδίδει ελαστικότητα στο δέρμα, η βιταμίνη Β (πουλερικά, ψάρια, πράσινα λαχανικά, αυγό) βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος, η βιταμίνη C (φρέσκα φρούτα και λαχανικά) ενισχύει το κολλαγόνο και τη σφρυγιλότητα του δέρματος και η βιταμίνη Ε (νερό, θαλασσινά, δημητριακά) έχει αντιοξειδωτική δράση.


Επίσης πρέπει να φροντίζουμε το δέρμα μας, να το διατηρούμε ενυδατωμένο και να το προστατεύουμε από τη βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου το δέρμα υποβάλλεται σε σκληρή δοκιμασία λόγω των απότομων μεταβολών στο σώμα, είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών προϊόντων ενυδάτωσης για να μειωθεί όσο το δυνατό σε μεγαλύτερο βαθμό η πιθανότητα σχηματισμού ραγάδων.

Προϊόντα ενυδάτωσης

Η χρήση ενός συνδυασμού προϊόντων που περιέχουν βιταμίνες αποτελεί μια καλή λύση για την αντιμετώπιση των ραγάδων στο αρχικό τους στάδιο. Επίσης τα προϊόντα που περιέχουν οξέα φρούτων βοηθούν στην ενυδάτωση και την ελαστικότητα της επιδερμίδας. Μπορεί στην αρχή να νιώθετε ότι το δέρμα σας θα είναι πιο στεγνό λόγω της αποβολής των νεκρών κυττάρων. Μη σας ανησυχήσει αυτό, μετά από λίγο καιρό το δέρμα θα γίνει πιο λαμπερό και λείο και οι ραγάδες θα φαίνονται λιγότερο.

Ιατρική αντιμετώπιση του προβλήματος:

Το στάδιο όπου η καταπολέμησή τους είναι πιο αποτελεσματική είναι το αρχικό όταν και δεν έχει σχηματισθεί ακόμα ουλή. Έχουν διατυπωθεί και δοκιμασθεί πολλές μέθοδοι (ιατρικές και μη) για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ραγάδων, άλλες με ορατά αποτελέσματα και άλλες όχι. Μερικοί επιστημονικοί τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος είναι:

•Η χρήση τρετινοΐνης που βελτιώνει την εμφάνιση των ραγάδων με αποτέλεσμα που διαρκεί έως και 12 μήνες.
•Μια πρόσφατη έρευνα του περιοδικού "Dermatologic Surgery" έδειξε ότι η ραδιοσυχνότητα συνδυασμένη με 585-nm pulsed dye laser βελτίωσε σημαντικά τις ραγάδες στο 89% των 37 ασθενών που πήραν μέρος στην έρευνα αυτή.
•Το laser CO2 και η ακτινοβολία UVB βελτιώνουν ακόμη περισσότερο τις ραγάδες και επαναφέρουν μερικώς το χρώμα του δέρματος στο φυσιολογικό.
•Μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται ευρέως κάποια χειρουργική μέθοδος με εμφανή αποτελέσματα.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γνωρίζουμε ότι ανεξάρτητα από το είδος της θεραπείας δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μόνιμο αποτέλεσμα. Αντίθετα, και ανάλογα με το είδος της, κάθε θεραπεία χρειάζεται επανάληψη.
Φροντίστε να σιγουρευτείτε στη συζήτηση με το γιατρό σας, προτού καταλήξετε σε κάποια θεραπεία, ότι οι αντενδείξεις της δε θα σας επηρεάσουν. Για παράδειγμα η περίοδος της εγκυμοσύνης, η υπερευαισθησία σε κάποιο συστατικό ή ένα τοπικό τραύμα μπορούν να αποτελέσουν αποτρεπτικούς παράγοντες για μια θεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...