Η θερμοκρασία πέφτει- η ξηροδερμία έρχεται! Προφυλάξου

Οι καλύτεροι τρόποι για να θωρακίσεις την επιδερμίδα σου και να αντιμετωπίσεις την ξηρότητα.

Η ξηροδερμία είναι μία από τις πιο κοινές δερματικές παθήσεις, ειδικά αυτή την εποχή, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και της πτώσης του επιπέδου υγρασίας. Ευτυχώς, πρόκειται για κατάσταση που μπορείς να προβλέψεις –σχεδόν την περιμένεις κάθε χρόνο– και έτσι να την αποτρέψεις.Ιδού πώς μπορούμε να μειώσουμε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση και να διατηρήσουμε το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας, το δέρμα, ενυδατωμένο.Γιατί συμβαίνει αυτό;
Μία από τις βασικές λειτουργίες της επιδερμίδας είναι η συγκράτηση της υγρασίας. Αυτή πραγματοποιείται μέσω της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος η οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον. Η επιδερμίδα παράγει λιπίδια, δηλαδή λιπαρές ουσίες που δυσκολεύουν το πέρασμα του νερού από και προς αυτήν. Όταν δεν παράγει αρκετή ποσότητα λιπιδίων, δεν είναι ικανή να διατηρήσει τα επίπεδα υγρασίας της στα φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι, η απώλεια νερού προκαλεί αίσθηση ξηρότητας και στη συνέχεια μικρά «σπασίματα» ή και πληγές οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν φαγούρα και ανάπτυξη βακτηριδίων. Αυτό σημαίνει ότι μια απλή ξηροδερμία μπορεί, τελικά, να προκαλέσει σοβαρή μόλυνση.

Τι να προσέξεις
- Την κοκκινίλα και τον κνησμό Η ανομοιομορφία του χρώματος και η τάση για φαγούρα δείχνουν ότι η επιδερμίδα σου δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένη.
- Την υπερέκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες Οι περιοχές εκείνες που μένουν ακάλυπτες, όπως το πρόσωπο, αντιμετωπίζουν καθημερινά εξωτερικές επιθέσεις από τον ήλιο, το κρύο, τον αέρα και την απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας. Ωστόσο, και οι περιοχές που δεν εκτίθενται καθημερινά, όπως τα χέρια και τα πόδια, αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρότητας, καθώς διαθέτουν ελάχιστους σμηγματογόνους αδένες.
- Το πέρασμα του χρόνου Καθώς μεγαλώνουμε οι σμηγματογόνοι αδένες αδρανούν, με αποτέλεσμα να παράγουν λιγότερα λιπίδια. Επομένως, σε μεγαλύτερες ηλικίες η κατάσταση επιδεινώνεται.

Απλές λύσεις
- Το γρήγορο μπάνιο Σίγουρα απολαμβάνεις ιδιαίτερα ένα καυτό, αργό μπάνιο, ειδικά όταν έξω η θερμοκρασία είναι χαμηλή και ο αέρας φυσάει δυνατά. Δυστυχώς, όμως, το καυτό νερό δεν είναι καθόλου ευεργετικό για την επιδερμίδα σου, καθώς αφαιρεί τα λιπίδια που την προστατεύουν.
- Τα κατάλληλα προϊόντα Επίλεξε ουδέτερα καθαριστικά για το πρόσωπο και το σώμα, κατά προτίμηση χωρίς άρωμα και πλούσια σε βιταμίνες.
- Η συχνή ενυδάτωση Χρησιμοποίησε μια κρέμα πλούσια σε ενυδατικούς παράγοντες όπως η γλυκερίνη, που συγκρατούν την υγρασία. Επανάλαβε το πρωί και το βράδυ πριν κοιμηθείς.
- Βάλε λάδι Τα αρωματικά έλαια είναι πολύ θρεπτικά και ιδιαίτερα ενυδατικά, ειδικά αν τα απλώσεις σε νωπή επιδερμίδα.
Η γνώμη του ειδικού
Εάν δοκίμασες όλες αυτές τις τακτικές και εξακολουθείς να αντιμετωπίζεις πρόβλημα, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιο δερματολόγο για να σιγουρευτείς ότι δεν έχεις έκζεμα, δερματίτιδα ή κάποια άλλη πιο σοβαρή πάθηση.
Το συμπέρασμα Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα για να αποτρέψεις την αίσθηση ξηρότητας. «Ο πιο εύκολος τρόπος για να νικήσεις την ξηρότητα είναι να σφραγίσεις την υγρασία στην επιδερμίδα σου χρησιμοποιώντας μια κρέμα». Ακόμη, οι μάσκες ενυδάτωσης βοηθούν πολύ. Ωστόσο, αν η κατάσταση είναι προχωρημένη, μόνο ο δερματολόγος μπορεί να δώσει τη λύση με εξειδικευμένες φαρμακευτικές κρέμες.


Πηγή: shape

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...