Είσαι έγκυος; Πώς να διαχειριστείς τη διάθεσή σου!

Η περίοδος της εγκυμοσύνης μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη διάθεση και τα συναισθήματά σου. Ξεπέρασε τις δυσκολίες με αυτούς τους απλούς τρόπους που σου προτείνουμε παρακάτω.
“Η κυκλοθυμία, τα ανάμεικτα συναισθήματα, το άγχος και η ευερεθιστότητα, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχετε καλή διάθεση και είστε ιδιαίτερα ανήσυχες, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε καλύτερα” υποστηρίζει η Ariadna Cymet
Lanski, κλινική ψυχολόγος και ειδικευμένη σε προγεννητική και μεταγεννητική συμβουλευτική.


1. Δώσε λύση στα υπάρχοντα προβλήματα
Σύμφωνα με τη Margaret Howard, κλινική διευθύντρια του ψυχιατρικού προγράμματος εγκυμοσύνης και λοχείας στο Women and Infants’ Hospital, πολλές γυναίκες βιώνουν για πρώτη φορά έντονα επεισόδια άγχους στην περίοδο της εγκυμοσύνης ή υποτροπιάζουν αν έχουν ιστορικό αγχώδους διαταραχής.

Η απομόνωση μπορεί να χειροτερέψει τη διάθεσή σου, γι' αυτό προσπάθησε να μην κλείνεσαι στον εαυτό σου. “Όταν είμαστε μόνοι μας, οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να χειροτερέψουν” εξηγεί η Howard. Μπορείς να απευθυνθείς σε φίλους, στην οικογένειά σου και σε γυναίκες που είναι ήδη μητέρες κι έχουν βρεθεί στην κατάσταση που είσαι τώρα.
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός δεν είναι διαδικασίες, τις οποίες η φύση προορίζει τις γυναίκες να βιώσουν μόνες τους. Θα σου κάνει καλό να κοινωνικοποιηθείς και ειδικότερα να συζητήσεις με γυναίκες που είχαν παρόμοιες εμπειρίες με τις δικές σου. Να θυμάσαι ότι πρέπει να εξωτερικεύεις τα συναισθήματα, τις ανησυχίες, τους φόβους σου και να ζητάς βοήθεια όταν την έχεις ανάγκη.

2. Φρόντισε τη σχέση με τον σύντροφό σου
Έρευνες δείχνουν ότι μετά την άφιξη του μωρού τα ζευγάρια δεν είναι το ίδιο ικανοποιημένα με τη σχέση τους. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει αν δουλέψετε και οι δύο πάνω στη σχέση σας και μεταβείτε ομαλά στους νέους σας ρόλους ως γονείς.
Το να μοιράζεστε τις εμπειρίες σας -ακόμα και τις αρνητικές- μπορεί να αποδειχτεί ανακουφιστικό. Μπορείτε να μειώσετε το άγχος και την ανασφάλεια για τον ερχομό του μωρού, σχεδιάζοντας από πριν τα έξοδά σας αλλά και τη φροντίδα του.
Βρες χρόνο για να διασκεδάσεις με τον σύντροφό σου. Κάντε μαζί πράγματα που σας ευχαριστούν και σας κάνουν να γελάτε. Αν τα προβλήματα συνεχιστούν ή διογκωθούν, ζητήστε τη βοήθεια εδικού συμβούλου.

3. Απλοποίησε τη ζωή σου
Το να προσπαθείς συνεχώς να είσαι Superwoman, μπορεί να αποδειχτεί εξοντωτικό και καταθλιπτικό, ιδίως με τις νέες σου ευθύνες ως μητέρα. Μην προσπαθείς να τα προλάβεις όλα, δεν είναι κακό να λες “όχι” μερικές φορές. Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου για να επαναξιολογήσεις τη ζωή σου.

4. Χαλάρωσε και απέβαλλε το στρες
“Η ορμόνη που προκαλεί το στρες διαπερνάει τον πλακούντα, οπότε το έντονο και συνεχές στρες δεν κάνει κακό μόνο σε εσένα αλλά και στο μωρό σου” υποστηρίζει η Howard.
Έχει αποδειχτεί ότι η yoga, ο διαλογισμός και η αεροβική άσκηση μειώνουν το άγχος, αλλά είναι καλύτερα να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει. Ανέπνεε βαθιά, πήγαινε για ύπνο νωρίς και πήγαινε για περίπατο.
“Δεν θεωρείται πολυτέλεια να φροντίζεις τον εαυτό σου και να κάνεις διαλείμματα. Είναι αναγκαία για την ψυχική σου υγεία και την ευεξία του μωρού” τονίζει η ψυχολόγος Ariadna Cymet Lanski




Διαβάστε Επίσης: Αντικαταθλιπτικά χάπια.Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...